Cher och Dionne i Clueless.

Cher och Dionne i Clueless.

Why That Outfit – En serie bakom kulisserna på mode i film

2015-07-21

Modesiten Elle.com har påbörjat en artikelserie där de tittar närmare på filmmode. De analyserar klädval och mode och pratar kostymdesigners som ligger bakom populära och inflytelserika filmer som har haft effekt på modevärlden.

Förra veckan var filmen Clueless på agendan. Clueless är en klassisk amerikansk ungdomskomedi som först och främst handlar om flickor från en priviligierad överklass som måste tampas med popularitet och relationer i High School. Ansvarig för garderoben i denna rulla var kostymdesignern Mona May. Och hon hade följande att säga om tjejernas rutiga skolkläder:

- Vi ville verkligen skapa karaktärer, tjejer som var relaterbara och kändes verkliga. De fick inte kännas som supermodeller som gick ner för en catwalk. De var modedrottningar, men det var viktigt att de också upplevdes som ungdomliga. För att skapa deras outfits måste vi gå tillbaka till grunderna. Vad är en skol-outfit? Vi tänkte på katolska skoluniformer, den rutmönstrade kjolen. Men vi måste göra det på en högre nivå och få det bli high-fashion. Vi testade rött på Alicia och det var väldigt vackert, men det var inte rätt. Vi försökte med blått, och det var bra, men när vi provade det gula så var det som BAM!"

Kolla in serien och läs mer från Mona May om Clueless på Elle.com.

Läs mer om mode i film här: Det hetaste modet i filmens värld.