Grönare el

Grönare el

SCAs effektiva energiförbrukning spar miljoner

2014-05-20

Ända sedan år 2005 har företaget SCA Timber satsat på att effektivisera sin energiförbrukning. Idag sköts förbrukningen så effektivt att man sparar mer än 20 miljoner svenska kronor varje år. Omkring 2,5 miljoner av minskningen kommer från Bollstasågen.

En av anledningarna till att SCA började arbeta med energibesparing var ett initiativ från Energimyndigheten. De erbjöds en skatterabatt på 0,5 öre per kilowattimma om de lyckades ta fram ett bra energiledningsprogram och på så sätt visa att de vill göra besparingar på energiförbrukningen. Företaget började därför att jämföra sina olika sågverk för att ta reda på vad som var bra och vad som var mindre bra. De använde sedan dessa erfarenheter till att skapa ett välfungerande system.

Miltronic Sverige är ett av de Svenska företag som aktivt utvecklar produkter för miljövänliga alternativ. Bland annat så tillverkar man kablar och komponenter för sol- & vindkraft. Själva säger man att "användningen av solenergi har ökat i många år och trenden håller i sig.". Svenska företag som engagerar sig i miljöfrågor ökar och trender sprider sig i Europa.

SCA satsade även på andra projekt som skulle hjälpa till med sparandet, såsom att leta rätt på läckande tryckluft. Man identifierade dessutom lampor som var tända i onödan och installerade rörelsevakter som såg till att lamporna endast lyste då människor faktiskt vistades i rummen. De är idag också måna om att inte låta maskiner stå på tomgång när de inte är i användning. De använder bland annat tidur för motorvärmare för att spara ström. Under natten har man också gått på inspektionsrundor för att hitta eventuella energitjuvar då produktionen står stilla.

Jerry Larsson, teknisk direktör på SCA, berättar att de fortfarande har mycket att göra men att han är nöjd över de besparingar som företaget har åstadkommit. En av de saker som han är extra stolt över är den nya fastbränslepannan. I den eldar de med egen producerad bark istället för med olja som de tidigare använt. Detta har bidragit till ett minskat koldioxidutsläpp.