Att läsa en bok är bland de vanligaste sätten att koppla av.

Att läsa en bok är bland de vanligaste sätten att koppla av.

Så kopplar vi svenskar helst av under sommaren

2015-07-14

Semestertider är ofta en möjlighet att göra allt sådant man normalt inte hinner med. Saker som att träffa gamla vänner och familjemedlemmar, fixa i hemmet, göra roliga aktiviteter som man alltid sett fram emot eller att resa både inom och utomlands. Men någonstans i det här jäktandet måste man komma ihåg att koppla av också, att ladda batterierna så att man klarar av höstens alla utmaningar.

Så hur gillar vi egentligen att koppla av i Sverige? Jo, främst genom att läsa en bra bok, stå vid grillen och ta chansen att sova ut ordentligt. Det säger åtminstone de flesta av de tillfrågade i en ny undersökning av SIFO på uppdrag av viktväktarna.

Sammanlagt är det 1 199 män och kvinnor mellan 15 och 79 år som tillfrågats vad de anser vara mest avkopplande under sommarmånaderna. Det tre populäraste svaren var att läsa böcker (57%), grilla (50%) och sovmorgnar (43%). Strax därefter kommer möjligheten att ta långa frukostar (36%), trädgårdsarbete (36%) och sport/träning (33%). De minst populära valen var å andra sidan att fiska (18%) eller renovera (15%).

Resultaten visar också att män och kvinnor föredrar att koppla av på lite olika sätt. Det är till exempel 72 respektive 48 procent av kvinnorna svarat "läsa böcker" och "långa frukostar" är bäst medan enbart 42 och 29 procent och av männen uppgett det som svar. Männen hade en relativt jämn fördelning av svaren, men 52 procent uppgav att de helst vill grilla eller 32 procent ta en drink för att koppla av, jämfört med 48 och 24 procent av kvinnorna.

Så kom ihåg att koppla av i sommar! Och har du svårt att ta det lugnt kan du klicka vidare för att få lite fler tips på hur du kan återfå ditt inre lugn.