Trädgårdsinspiration.

Trädgårdsinspiration.

Inspiration till din trädgård

2014-03-07

Det är helt förståeligt att man kan känna sig ganska osäker inför ett arbete med en trädgård. Hur bör den se ut, vad vill du ha och vad är egentligen möjligt att få till? Med tanke på att vi ändå bor i ett nordligt klimat så betyder det att vi har väldigt skiftande säsonger, vilket i sin tur innebär att vi inte kan plantera precis vad vi vill. Men det finns fortfarande väldigt mycket att hämta inspiration ifrån!

Låt oss odla vår trädgård! Dessa ord är välkända och det är många som tagit dem till sig. Trädgårdar har alltid varit en plats där människor hämtar inspiration och känsla från. Vare sig det handlar om att läsa en bok eller måla en tavla så har trädgården för många varit platsen där man trivs som allra bäst när man sysslar med dessa saker. Trädgården är samtidigt en plats där många olika saker kan ske och det är endast ens egen kreativitet som sätter gränserna. Just därför så behöver en trädgård vara en plats som kan vara mångfacetterad samtidigt som den sätter tydliga ramar.

Låt dig själv komma till tals

I grund och botten kommer en trädgård alltid att se ut som du vill ha den och gör den inte det ännu så kommer den istället att bli precis det du behöver när du väl börjar arbeta på den. Det finns såklart trender och mönster att följa när man planerar en trädgårds utseende, men man får aldrig glömma bort den nyttoaspekt som en trädgård ska uppfylla. För att du ska kunna trivas i din trädgård så ska den givetvis se bra ut men den ska också vara planerad på ett sätt som gör att du kan göra det du vill. Det kan handla om en pool, en uteplats eller grillhörna, det är helt enkelt upp till dig vad du vill göra med din trädgård och planera utifrån det du vill kunna göra och skapa.

Det är dock populärt för många idag att ha egna odlingar i mindre skala, där saker som bär, örter, kryddor och frukter är komponenter som dels ser väldigt vackra ut men som också ger dig någonting tillbaka i form av livsmedel. Det är visserligen enormt svårt att bli självförsörjande i en svensk trädgård idag, men det betyder inte att man inte kan skörda många trevliga och uppskattade livsmedel och stoltsera med att exempelvis säga att äpplena i denna äppelpaj kommer från vårt eget träd.

Tänk personligt och behovsmässigt och utforma din trädgård efter önskemål och idéer, gärna med färdiga strategier kring trädgårdsanläggningar för att hitta en grund att stå på. Ännu mer inspiration hittar du här.

Källa: http://www.ekobyggportalen.se/tradgard/