Forskning visar att kaffe ger dig ett bättre minne

Forskning visar att kaffe ger dig ett bättre minne

Få ett bättre minne av kaffe

2015-07-07

Vi svenskar ligger i topp när det kommer till att dricka kaffe. En hög kaffekonsumtion är bra av flera olika hälsoskäl. Studier har visat att drycken skyddar mot parkinson, alzheimer och bröstcancer. Svenska Dagbladet rapporterar nu också att kaffe ger dig ett skarpare minne. Forskare vid John Hopkins universitet i Baltimore, USA har kommit fram till att kaffe boostar ditt långtidsminne i minst 24 timmar. För att undersöka koffeinets effekt på minnet lät forskarna en grupp testpersoner som inte dricker kaffe regelbundet studera ett antal bilder. Hälften av dem fick en koffeintablett medan den andra hälften fick en verkningslös tablett.

Nästa dag fick testpersoner komma tillbaka och blev återigen visade ett antal bilder. Vissa bilder var kvar från gårdagen, andra hade bytts ut. Den hälft som hade fått en koffeintablett var mycket bättre på att identifiera vilka bilder som hade bytts ut och vilka bilder som var kvar.

Vi får i oss koffein till stor del genom vår höga konsumtion av kaffe. För att få gott kaffe hemma kan man köpa en kaffemaskin från Kaffemaskiner.se. Maskinerna brygger rykande hett kaffe. En anledning till att kaffe ger dig bättre minne är att det har en stimulerande effekt på din hjärna, säger Bertil Fredholm, professor i Farmakologi, till Expressen.

Fredholm dödar även myten att kaffe skulle vara uttorkande. Men han berättar om att brittisk forskning har bevisat att detta inte stämmer. Detsamma gäller myten om att kaffe skulle vara vätskedrivande.

– Det är möjligt att om en person som aldrig har druckit kaffe eller te och som dricker det vid ett tillfälle kissar en större volym än vad den har druckit. Men det håller inte i sig i längden. 80 procent dricker koffeinhaltiga drycker och det är bara en myt att det är vätskedrivande, säger Bertil Fredholm.